Το

Χωράφι

Κοντά στους Τρικεριώτες, άνθρωποι διαφορετικοί από τους υπόλοιπους στο Πήλιο, φερμένοι από τη Μάνη και την Κρήτη και αργότερα από τη Μικρά Ασία, ο Άρης Σαρρηγιάννης βρήκε τη χαρά του. Εκεί, στα κτήματα του παππού, 250 στρέμματα στο σύνολο και 3.500 ελιές, ανακάλυψε τη μαγική δύναμη της φύσης, τα πρώτα υλικά για τα μαγειρέματά του, το κέφι για να τρυγήσει μέλι, να ανακαλύψει το «εργοτάξιο» των μελισσών και τις θαυματουργές τους ιδιότητες, να ποτιστεί από την αλμύρα της θάλασσας και να βγάλει «ωραία» προϊόντα, στην ώρα τους. Το λάδι και το μέλι του, ελιές, γύρη…

Το χωράφι, μία γη σπαρμένη από τη φύση με λαδανιές, πέτρες και θυμάρια, είναι γεμάτο από ελιές, αγριελιές και ήμερες. Ποτίζονται απ’ ό,τι φέρνει ο ουρανός, δεν τις αγγίζει κανείς, παρά τα πρόβατα και τα κατσίκια που λιπαίνουν με φυσικό τρόπο ό,τι πατούν και τρώγουν, μέχρι να έρθει η ώρα του μαζέματος και μετά, όταν ξαλαφρώσουν από το βάρος, αφήνονται να ξεκουραστούν για να ξαναγεμίσουν και ο κύκλος της ζωής να κάνει μία ακόμη γύρα.

Το

Μάζεμα

Σαν έρθει η ώρα, από τις 15 Οκτώβρη και μετά, 4 άτομα, οι ίδιοι πάντα, φίλοι και συνεργάτες, οι άνθρωποι του «αλάδανο», μαζεύουν κάθε μέρα γύρω στα 800 κιλά ελιές.
Το πρώτο λάδι, το αγουρέλαιο, είναι το αγαπημένο του Άρη. Γεμάτο, νεαρό, πλούσιο σε πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία, μυρωδάτο.

Την πρώτη ημέρα οργανώνεται η δουλειά και ελέγχονται τα μηχανήματα που θα «ταρακουνήσουν» τα δέντρα και θα ρίξουν τις ελιές για να μαζευτούν, να ξεχωρίσουν και να τοποθετηθούν.

Ο Σέργιος, ο Όλεγκ και ο Γιώργος δουλεύουν από το πρωί. Το βράδυ έχουν πια μαζέψει τα κιλά που πρέπει να μεταφερθούν για το ελαιοτριβείο. Τα έχουν τοποθετήσει στα τελάρα και τα έχουν βάλει στο φορτηγό για να πάρουν το δρόμο τους.

Το

Ελαιοτριβείο

Στο πιστοποιημένο βιολογικό ελαιοτριβείο του Γιώργου Ευαγγελινού, όλα είναι συμφωνημένα. Τα μηχανήματα πλένονται, καθαρίζονται ώστε οι ελιές του «αλάδανο» να πλυθούν με καινούργια νερά, κρύα και αρχίζει η διαδικασία:
Πρώτα πλένονται οι ελιές, δυο, τρεις φορές με κρύο πόσιμο νερό για να καθαριστούν απ’ ό,τι περιττό.

Πάνω σ’ ένα διάδρομο οι ελιές προχωρούν στο σπαστήρα, για να «σπάσει», να τεμαχίσει την ελιά μετατρέποντάς την σε μικρά κομμάτια, χωρίς να τη λιώσει.

Στη συνέχεια, οι σπασμένες ελιές περνάνε στο μαλακτήρα, όπου σε χαμηλή θερμοκρασία (ψυχρή έκθλιψη – 18ο C έως 20ο C), τα 800 κιλά ελιάς δίνουν το χυμό τους. Σιγά, σίγουρα, φυσικά. Χωρίς το τελικό προϊόν να έχει στερηθεί τη γεύση, το άρωμα και τα θρεπτικά συστατικά που το κάνουν να ξεχωρίζει και να κατατάσσεται στο αγνό, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Ο Άρης το περιμένει υπομονετικά όλο το βράδυ. Το πρωί, το παραλαμβάνει φρέσκο και δροσερό.

Το

Ελαιόλαδο

«Μεγαλώνουν με ό,τι φέρνει η γη και ο ουρανός». Με αυτή τη φιλοσοφία, ο Άρης Σαρρηγιάννης αφήνει τα δέντρα του, τις 3.500 χιλιάδες του ελιές, να μεγαλώσουν, να καρπίσουν, να ξεκουραστούν και να ξεκινήσουν τον κύκλο της ζωής τους από την αρχή.

Έπειτα ταξιδεύει 120χλμ. κάθε μέρα για 15 μέρες για να πάει στο ελαιοτριβείο της επιλογής του, για να εξασφαλίσει πως το λάδι του θα βγει καθαρό, αγνό, βιολογικό. Έτσι, όπως η ελιά φεύγει από τα χέρια του. Και όταν το παραλαμβάνει, άγρυπνος φρουρός της διαδικασίας έκθλιψης της ελιάς, το συσκευάζει, το στραγγίζει, το καθαρίζει από τη μούργα, το φροντίζει, το φυλά. Πριν τους τελειώσει πάει το επόμενο.

Για τον Άρη Σαρρηγιάννη και τους ανθρώπους του «αλάδανο», το λάδι δεν είναι απλώς ένα μέσο επιβίωσης, είναι η ουσία της ζωής τους.

Το

Συσκευαστήριο

Από το Τρίκερι του Πηλίου στην Κυψέλη της Αίγινας για να διασφαλιστεί πως το πολύτιμο υγρό, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «αλάδανο» θα συσκευαστεί υποδειγματικά, όπως του αξίζει.

Ο Ελληνοελβετός Φιλίπ Πόλι, πρεσβεύει τις ίδιες αρχές και αξίες με τον Άρη και τις εφαρμόζει καθημερινά στο state of the artβιολογικό του συσκευαστήριο. Στη Philippos Hellenic Goods, με ανοξείδωτα εργαλεία, το λάδι συσκευάζεται παρουσία του ενδιαφερόμενου, που έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία μέσα από το ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο με τζάμι, όπου ελέγχεται συνεχώς η πορεία του λαδιού. Αφιλτράριστο και σε θερμοκρασία 18οC καταλήγει σε αποστειρωμένα μπουκάλια, έτοιμο, νόστιμο, ασφαλές, για κατανάλωση.

Το

Προϊόν

Το βιολογικό ελαιόλαδο «αλάδανο», προσεγμένο έως την τελευταία λεπτομέρεια, φροντισμένο στην ουσία αλλά και στην εικόνα του, ευφραίνει τις αισθήσεις. Τη γεύση, την όσφρηση, την όραση, την αφή.

Το μπουκάλι στρογγυλεμένο για να βολεύει την κίνηση και να διευκολύνεται  η ροή του. Διάφανο, για να ελέγχεται το χρώμα, η διαφάνεια, η καθαρότητά του. Το προστατευτικό κουτί, διαφυλάσσει το ελαιόλαδο από το φως και το μπουκάλι από φθορές κατά τη μεταφορά του, ενώ επιπλέον στις πλευρές του αναγράφονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τον καταναλωτή.

Για τους ανθρώπους του «αλάδανο» τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του από τη στιγμή της συγκομιδής της ελιάς έως τη συσκευασία και την παράδοση των προϊόντων.