Το μέλι αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, αλλά πολύ λιγότερο από ό,τι θα το έκανε μια  δεξτρόζη

Το μέλι μειώνει την C αντιδρώσα πρωτεΐνη, που είναι ένας δείκτης φλεγμονής στο σώμα

Το μέλι μειώνει την LDL («κακή» χοληστερόλη), ενώ αυξάνει την HDL χοληστερόλη («καλή» χοληστερόλη)

Το μέλι μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο σώμα, ενός δείκτη στο αίμα που σχετίζεται με ασθένειες

Η δοκιμή με το κουταλάκι
Ο πρώτος τρόπος και αυτός που χρησιμοποιώ εγώ ως επί τω πλείστων είναι αυτός με το κουταλάκι. Γεμίζουμε ένα κουτάλι με μέλι και το αφήνουμε να τρέξει από ύψος. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια λεπτή γραμμή. Αν η γραμμή του μελιού δεν κόβεται, αλλά η ροή είναι συνεχόμενη μέχρι να αδειάσει σχεδόν το κουταλάκι, τότε το μέλι μας είναι ανόθευτο.

Η δοκιμή με το νερό
Το μέλι είναι αδιάλυτο σε νερό που βρίσκεται στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Αν λοιπόν ρίξουμε μια κουταλιά μέλι μέσα σε ένα ποτήρι γεμάτο με νερό, το μέλι πρέπει να πέσει στον πάτο του ποτηριού χωρίς να διαλυθεί. Αν το μέλι διαλυθεί τελείως ή θολώσει το νερό (πράγμα που σημαίνει ότι περιέχει κάποια ευδιάλυτη γλυκαντική ουσία) τότε είναι νοθευμένο.

Η δοκιμή με το κερί
Το μέλι καίγεται γιατί δεν περιέχει υγρασία υπό φυσιολογικές συνθήκες. Αν βουτήξουμε λοιπόν το φιτίλι ενός κεριού μέσα στο μέλι και προσπαθήσουμε να το ανάψουμε, αυτό θα καεί κανονικά.

Στην περίπτωση που δεν ανάβει, σημαίνει ότι το μέλι μας δεν είναι τόσο αγνό όσο νομίζαμε.

Η δοκιμή με το στυπόχαρτο
Αν ρίξουμε μέλι πάνω σε ένα στυπόχαρτο, αυτό δεν απορροφάται, αλλά παραμένει στην επιφάνεια. Αν απορροφηθεί, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με γνήσιο μέλι.

Πολλές φορές το μέλι μας «παγώνει». Πρόκειται για το λεγόμενο ζαχάρωμα ή κρυσταλλοποίηση του μελιού, όπως είναι ο ακριβής επιστημονικός όρος. Το ζαχάρωμα του μελιού τις περισσότερες φορές και ανάλογα με το είδος και τις συνθήκες διατήρησής του, δε σημαίνει ότι το μέλι μας είναι νοθευμένο.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να ξεχωρίζουμε το γνήσιο μέλι και πώς να διαλέγουμε το μέλι που μας αρέσει, ώστε να είμαστε συνειδητοποιημένοι καταναλωτές.

Άλλωστε το μέλι είναι ένα θαύμα της φύσης κι εμείς θέλουμε να το απολαμβάνουμε όσο πιο ποιοτικό και ευεργετικό γίνεται!

Η ποιότητα του λαδιού αξιολογείται μόνο με την όσφρηση και τη γεύση και όχι από το χρώμα του.

Για να δοκιμάσει κανείς το ελαιόλαδο στο σπίτι, καλό θα είναι να χρησιμοποιήσει ένα γυάλινο ποτήρι λευκού κρασιού προκειμένου να αιχμαλωτιστούν τα αρώματά του. Αφού βάλει μια μικρή ποσότητα ελαιολάδου στο ποτήρι, θα πρέπει να το κρατήσει στη χούφτα του για 15-20 δευτερόλεπτα προκειμένου το λάδι να απελευθερώσει τα αρώματά του.

Το επόμενο βήμα που θα πρέπει να κάνει είναι να μυρίσει το ελαιόλαδο. Ένα καλό λάδι θα βγάζει αρώματα φρέσκιας ελιάς, αρώματα χορταριών και φύλλων, ενώ αν το λάδι είναι κακής ποιότητας θα αναδυθούν βαριές και δυσάρεστες μυρωδιές.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να δοκιμάσει το λάδι βάζοντας μια γουλιά στο στόμα, χωρίς αρχικά να το καταπιεί. Αφού στη συνέχεια εισπνεύσει λίγη ποσότητα αέρα από το στόμα, γεύεται το λάδι και μετά το καταπίνει.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, εάν το λάδι είναι καλής ποιότητας, σε αυτό το στάδιο της δοκιμής θα πρέπει κανείς να νιώσει μια ελαφρά πικράδα στο στόμα και μια σχεδόν ευχάριστη αίσθηση ελαφρού καψίματος στο λαιμό, σαν να είναι πικάντικο.

Ο τενεκές είναι σωστό σκεύος αποθήκευσης αφού προστατεύει το λάδι από την έκθεση του στο φως. Το σωστό είναι εφόσον ανοιχτεί ο τενεκές, να μοιραστεί το λάδι σε μικρότερα σκεύη.

Τα πλαστικά σκεύη αποθήκευσης του λαδιού πρέπει να αποφεύγονται.

Ναί, η Αλάδανο πιστοποιεί κάθε χρόνο τα προϊόντα της έτσι ώστε να προσφέρει πάντα τη μέγιστη δυνατή ποιότητα.

Μπορείτε να κάνετε την παραγγελία σας μέσω της ιστοσλίδα μας με email ή τηλεφωνικά.

Έχετε απορίες;

Αν έχετε κάποιες άλλες ερωτήσεις μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ.